Program Details

Donderdagavond Lezing: Miksang Fotografie


with Hèlen Vink
March 28 / 8:00 PM - March 28 / 9:30 PM

Hèlen Vink geeft deze avond een lezing met fotopresentatie over de contemplatieve benadering van fotografie gebaseerd op waarneming en directe ervaring. Er is gelegenheid tot vragen stellen en uitwisseling.


Over Miksang contemplatieve fotografie:
Miksang is een Tibetaans woord dat zich als ‘Goed Oog’ laat vertalen. Deze contemplatieve benadering van fotografie is gebaseerd op de leringen over Shambhala en Dharmakunst van Chögyam Trungpa Rinpoche, meer specifiek op zijn leringen over de aard van waarneming.


‘Goed’ heeft bij Miksang niet de betekenis van ‘goed’ en ‘slecht’ zoals we gewend zijn dit te gebruiken, maar betekent dat onze geest ontspannen en open is: vrij van interpretatie.
Een kalme geest, een heldere kijk en een zacht hart komen samen in één enkel moment.
We staan onszelf toe meer beschikbaar te zijn voor de dagelijkse dingen om ons heen, zonder de formules en filters die vaak met fotografie worden geassocieerd.


Als we ons oog en onze geest synchroniseren, laten we alle concepten, bedachte ideeën en associaties los en zijn we in het huidige moment, in het nu.
Met de camera leren we deze momenten van directe waarneming met precisie en elegantie op eenvoudige wijze uit te drukken.


 


Leraar


Hèlen Vink heeft fotografie en beeldhouwen gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 1997 beoefent zij meditatie en heeft zij Dharmakunst programma's gevolgd en deze leringen bestudeerd. Zij heeft gewoond en gewerkt in Shambhala-boeddhistische centra in Frankrijk en USA. Tegenwoordig woont zij in Zandvoort.


Hèlen Vink beoefent Miksang Fotografie sinds 2006 en en sinds 2008 is zij gecertificeerd Miksang leraar. Zij is tevens meditatie-instructeur.

Go to Leiden's website