Program Details

Shambhala Kunsten Festival - Japanse invloeden


with & Fenja Heupers & Arawana Hayashi & Richard Wiggers
March 22 / 7:00 PM - March 23 / 10:00 PM

* Vrijdag 22 maart lezing en demo: 


"Kyudo" door Richard Wiggers om 20:00 uur


Bij het schieten van pijlen met een grote en sterke boog denk je misschien al snel aan een wedstrijdsport. Degene die het dichtst bij de roos raakt, heeft dan gewonnen. Bij de Japanse vorm van boogschieten, die Kyudo genoemd wordt, is dat niet het geval. Daar waar de afgeschoten pijlen in terechtkomen is een strobaal die op drie meter afstand staat, en deze is niet zo moeilijk om te raken. Waarom houden mensen zich hier dan mee bezig?


Het is een vorm van bewegende meditatie, waarbij heel nauwkeurig een aantal houdingen afgewikkeld wordt, die uiteindelijk leiden tot het loslaten van de pijl. De aandacht blijft gedurende deze bewegingscyclus gelijk verdeeld, want de voorbereiding vormt één geheel met het uiteindelijke schot. De boog is als een spiegel die je verlangens en verborgen angsten reflecteert. De meester zegt dat je hart erdoor opgepoetst wordt: “Kyudo is for polishing the heart”


www.kyudo.org


* Zaterdag 23 maart, een selectie van de verschillende beoefeningen en disciplines belicht vanaf 16:00 uur


- Kado / Ikebana "One piece, more minds" De weg van de bloem: Bea, Jelmer, (Suzan)


Het uiteindelijke doel van Kado is niet het maken van een leuke bloemschikking, maar vreugde te ontdekken, met hindernissen te werken, en respect voor alle levende en niet-levende materialen te ontwikkelen.


http://kado.shambhala-europe.info/index.php


- Bugaku/ Gagaku lezing en oefeningen zoals demo: Fenja Heupers en Arawana Hayashi


Gagaku en Bugaku zijn de historische muziek- en dansvormen van het keizerlijke hof in Japan. Bugaku, de dansvorm, kenmerkt zich door elegantie, soliditeit en ruimte. Onderricht door meester muzikant en danser Togi Sensei.


www.arawanahayashi.com/bugaku


- Chado "The Way of Tea for Peace" Vanja Schoch en Justin Diphoorn


www.shotoku-an.org


- Oryioki : "Just enough" = 'one bowl meal' in japanse style receptie ter viering van de Kunsten, open voor Haiku (poems in 17 syllables) en Kalligrafie


video verrassing en guest German Popov

Go to Amsterdam's website